9 Cara Bagaimana Membezakan Antara Ular Beracun dan Ular Tidak Beracun

9 CaraBeberapa ular membahayakan mangsa mereka dengan menyuntik racun melalui taringnya; sesetengah racun ini boleh memudaratkan manusia, menyebabkan apa yang sering kita fikirkan sebagai “keracunan” (walaupun secara teknikalnya dipanggil racun, bukan racun). Ia tidak keluar dari soalan untuk menemui ular ketika mendaki atau berkhemah. Jadi, sebelum menceburi alam semula jadi, perlu mengetahui bagaimana untuk memberitahu perbezaan antara ular berbisa dan tidak berbisa.

1
Lihat kepala. Ular berbisa biasanya mempunyai kepala berbentuk segi tiga.

2
Perhatikan warna. Beberapa ular berbisa seperti ular karang mempunyai warna-warna cerah.

3
Ramai orang akan cuba menilai sama ada ular berbisa dengan melihat ke dalam matanya. Ini tidak berkesan, kerana maklumat yang anda peroleh dari pemerhatian ini hanya memberitahu anda berapa hari ular itu aktif. Ular yang berbulan-malam (berburu pada waktu malam) biasanya mempunyai murid-murid yang tergelincir, manakala ular yang beredar (memburu pada siang hari) umumnya mempunyai murid-murid bulat. Beberapa ular paling berbisa di dunia mempunyai murid-murid bulat, tetapi banyak ular yang terkenal seperti rattlesnakes mempunyai murid yang tergelincir klasik.

4
Cari lubang di antara mata ular dan hidung. Ular berbisa biasanya mempunyai lubang sensitif haba di sana untuk mencari mangsa berdarah panas. Ular tidak beracun tidak mempunyai lubang sedemikian.

5
Lihat jika ada bunyi gemerincing. Ular dengan gelak pada ekornya mestilah rattlesnake, yang berbisa. The Florida Pygmy Rattlesnake sering hanya mempunyai satu segmen rattle dan oleh itu tidak dapat membuat bunyi amaran.

6
Perhatikan skala bawah di hujung ekor. Ular berbisa paling banyak mempunyai satu baris sisik di sana manakala ular tidak berbisa biasanya mempunyai dua baris.

7
Semak bahagian bawah ekor jika anda boleh. Bahagian bawah ekor (di belakang anus) ular berbisa kelihatan sama seperti seluruh perut. Jika ular mempunyai corak salib (seperti bentuk berlian) ia tidak berbisa. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak mudah untuk mengetahui, kecuali ular itu telah mati.

8
Perhatikan ular air berenang. Hanya ular air beracun berenang dengan seluruh badannya kelihatan di atas air.

9
Periksa tanda gigitan jika berlaku serangan ular. Dua tanda tusukan yang hampir pasti akan menunjukkan bahawa ular itu mempunyai taring dan berbisa. Sebaliknya, tanda gigitan yang bergerigi bermakna ular tidak mempunyai taring, yang hanya mempunyai ular yang tidak berbisa.

SUMBER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *