Bagaimana Membunuh Semut Tanpa Racun Perosak Menggunakan Cara Semulajadi

Apabila anda membuka kabinet anda dan melihat semut-semut menggeliat gula anda, mungkin menggoda untuk menggunakan bahan kimia yang kuat untuk membuangnya secepat mungkin. Bagaimanapun, racun perosak tidak sihat untuk manusia, haiwan kesayangan, dan makhluk lain yang bermanfaat yang mungkin anda ingin menggantungkan harta benda anda.

Berita baiknya adalah bahawa terdapat banyak cara yang sangat berkesan untuk membunuh semut tanpa racun perosak yang sebenarnya tidak perlu beralih kepada mereka. Anda boleh membuat semburan semut dan perangkap semut anda sendiri, mengambil sarang keseluruhan, dan menghalangi semut dari masuk ke dalam, semua tanpa menggunakan racun perosak.

1
Gunakan sabun dan air. Isi botol air dengan satu bahagian sabun dan dua bahagian air, kemudian goncangkannya untuk mencampurkan larutan dengan teliti. Apabila anda melihat garis semut (atau hanya satu semut, untuk perkara itu) semburkan campuran di atasnya. Mereka akan segera berhenti dan mati lemas. Sapu semut yang mati dengan kain basah, dan simpan botol semburan untuk masa yang akan datang.

2
Cuba cuka putih dan air. Semut benar-benar benci cuka, dan anda boleh membuat racun perosak yang murah dan mudah hanya menggunakan cuka dan air. Campurkan 50/50 larutan cuka dan air dalam botol semburan. Semburnya secara langsung ke semut untuk membunuh mereka, kemudian sapukan semut menggunakan tuala kertas lembap dan buang mereka.

3
Buat penyelesaian jus lemon. Jika anda tidak tahan bau cuka, semburkan semut dengan penyelesaian jus lemon. Mereka tidak suka dengan asid sitrik dalam jus lemon, jadi anda boleh menggunakan semburan ini sebagai penghalang serta menyemburkannya di sekitar perimeter rumah anda. Campurkan penyelesaian 1 jus lemon 1 kepada 3 bahagian air dan gunakannya sebagai semburan serba guna.

4
Taburkan diatomaceous bumi di dalam rumah. Diatomaceous-gred makanan bumi adalah insektisida yang sangat berkesan yang tidak membahayakan manusia atau haiwan peliharaan sekurang-kurangnya. Ia terdiri daripada fosil diatom yang telah menjadi bubuk. Apabila serangga berjalan di atas serbuk, pengecoran fosil kecil menggaru salutan luar berlilin pada exoskeleton mereka, menyebabkan badan mereka kering. Taburkan serbuk di sepanjang baseboards, tingkap, dan sekitar perimeter rumah anda untuk membunuh semut. Gunakan aplikator atau mentol debu untuk melakukan ini.

5
Gunakan asid borik. Ia semulajadi dan ia benar-benar berkesan terhadap semut. Apabila mereka menelan asid borik, ia meracuni perut mereka dan mereka mati. Asid Borik juga merosakkan ekosistem semut dengan cara yang sama diatomaceous bumi. Ia datang dalam bentuk serbuk putih atau biru yang anda mengedarkan dengan mentol debu di kawasan-kawasan di mana anda biasa melihat semut, seperti berhampiran baseboards atau di windowsills anda.

SUMBER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *