Rupanya Ini Kebaikan Makan Sama-Sama Dalam Dulang. Serius Tak Sangka!

Anak aku taklah ramai sangat, 4 orang saja. Tapi macam mana pun makan dalam dulang ini hampir pasti dibuat setiap kali makan.

Jarang-jarang aku makan asing, melainkan bila ada yang sakit, tak nak menyebarkan kuman. Kalau tidak, beginilah kami makan hari-hari.

Aku mulakan amalan makan dalam dulang ini sejak di UK lagi. Ketika itu kami baru bertiga. Sekarang dah berenam, alhamdulillah masih boleh sendal lagi. Muat juga makan ramai-ramai.

Kau pernah baca saranan seorang artis yang kata suami isteri kalau gaduh pun jangan tidur asing-asing?

Samalah juga macam makan dalam dulang.

Ia merapatkan hubungan yang kadang-kadang ada terusik perasaan atau terkedu.

Anak-anak kadang-kadang tengah merajuk. Namun bila panggil makan, hilang merajuknya sebab perut pun dah lapar. Mau tak mau, kena makan sama-sama juga. Akhirnya senyum pun terukir.

Makan dalam dulang juga menggalakkan sikap bertolak ansur dan berlebih kurang. Kau tau bahagian nasi depan mata kau. Sama ada kau nak tolak pada orang keliling atau kau nak kaut lebih banyak.

Ini kau belajar waktu makan. Kalau nampak orang sebelah macam lapar lebih, kau tolaklah nasi sikit pada dia. Kalau ada yang susah nak habis, kau tolong habiskan.

Perkara mudah tapi banyak yang kau boleh guna dalam interaksi sesama manusia.

Bila makan ramai-ramai, macam-macam benda kau boleh bincang bersama. Waktu inilah kau boleh selitkan pelajaran dalam hidup pada anak-anak. Bagaimana menghargai rezeki, hidup muafakat dan lain-lain.

Tak adalah mata masing-masing ke TV waktu makan, atau buat hal sendiri. Kau nak tegur pun susah.

Inilah juga waktu “bonding” antara kau dengan anak-anak dan isteri. Anak-anak akan bercerita tentang aktiviti seharian mereka. Isteri pun ada gossip terkini. Kau pula buat lawak sikit-sikit lalu masing-masing tergelak.

Sedar tak sedar, habis satu dulang kau kerjakan. Perut kenyang, hati pun gembira.

Selain dari jimat lauk, pinggan pun tak payah basuh banyak-banyak. Sekali makan, basuh dulang itu sajalah. Ini kalau masing-masing makan tak sama timing, letih nak mengemas.

Ada juga orang kata kotorlah, tak hygienic. Yalah, kalau kau tak basuh tangan, kotorlah jadinya. Kau kena pastikanlah semua jaga kebersihan, potong kuku, gosok gigi. Yang sakit, kita bagi makan asing. Insya-Allah selamat semua tak sakit perut.

Aku cadangkan kalau ada masa, bolehlah cuba makan sama-sama dalam dulang. Banyak kebaikannya untuk kehidupan kau sekeluarga.

Selagi badan masing-masing masih muat nak duduk keliling tu, Insya-Allah aku akan teruskan amalan begini.

Mudah-mudahan dari aktiviti makan pun Tuhan turunkan rahmat dan ketenangan pada keluarga kita

Rumah Yang Tidak Kemas Petanda Anda Ayah Dan Ibu Yang Baik

Tidak perlu hairan , memang inilah perkataan para ahli pendidikan anak.

Jika anda punya anak-anak, tapi rumah anda selalu rapi, tersusun , bersih, dan segala sesuatunya di tempatnya, maka itu petanda bahwa anda adalah ayah atau ibu yg tidak baik.

Kerana rumah yang selalu rapi padahal ada anak-anak, itu bererti ada tindakan melarang, memaksa, dan tangan besi yang diterapkan kepada anak-anak.

Rumah yang selalu rapi itu menunjukkan masa kanak-kanak yang dirampas, daya imaginasi yang terpenjara, dan jiwa yang terinjak-injak.

Anak-anak kita itu lebih penting daripada kerusi, meja, bunga, hiasan dinding, dan karpet yang ada di rumah kita.

Lalu memangnya kenapa kalau rumah menjadi kotor, pensil-pensil warna di sana-sini , dan kertas-kertas bertaburan. Daripada kita melarang mereka sama sekali, bukankah kita boleh membuat janji dengan mereka agar setelah bermain mereka membersihkan dan mengemas kembali ruangannya?

Kertas-kertas yang bertaburan, dan terkoyak bersepah adalah petanda hidupnya masa kanak-kanak mereka. Itu petanda bahwa anda adalah ayah atau ibu yang baik dan hebat. Anda mahu membiarkan mereka tumbuh besar dengan selamat dan damai.

Rumah yang tidak ada anak-anaknya adalah kuburan yg berbentuk rumah.

Ajarilah mereka tentang aturan, dan didiklah mereka untuk tertib dengan aturan itu. Jangan anda putus sayap mereka, tapi biarkan mereka beterbangan dengan baik dan indah.

 

Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *