[VIDEO] Muka Bayi Ini Bengkak Teruk Akibat Digigit Semut Charlie..SEBARKAN SUPAYA YG LAIN TAK TERKENA!

 

 

Gambar menunjukkan wajah seorang bayi malang digigit oleh seekor semut yang paling digeruni oleh umat manusia iaitu Semut Charlie. Baca pasal semut ni…

 

 

 

 

 

Menurut seorang lelaki yang pernah menjadi mangsa kepada serangga ini, Semut Charlie ini gemar berada di tempat yang bersuhu lembab terutamanya di tuala yang lembab. Jika terkena gigitannya, mangsa dengan serta merta akan berasa panas dan seperti terkena api. Sebaiknya segera simbah dengan air biasa.

Namun, jangan pula digaru, kerana ia mudah merebak dan membengkak. Jika terkena banyak gigitan, kulit akan melepuh seperti terkena air panas. Mangsa juga akan berasa pedih dan gatal-gatal. Jangan sesekali cuba memecahkan kesan lepuh kerana ia boleh menyebabkan air bisa tersebut merebak ke bahagian kulit yang lain.

Dalam tempoh 7 hari, rasa gatal akan mula hilang. Dan apabila sudah kering, ia akan meninggalkan kesan parut seperti terbakar. Sapukan dengan ubat seperti Bio Oil untuk menghilangkan kesan-kesan parut.

Semut Charlie ini juga selalu ditemui di kawasan sawah padi.

Walau bagaimanapun, setelah membuat pencarian di Google, kejadian yang menimpa bayi berkenaan bukanlah berpunca dari semut Charlie. Ia sebenarnya penyakit Neurofibromatosis. Dan gambar bayi itu diperolehi dari negara jiran, Thailand.

 


(Gambar atas) Contoh penyakit Neurofibromatosis…..

(Gambar bawah) Contoh mangsa gigitan semut Charlie

 

 

 

Sumber: My Media Hub

VIDEO Bahaya Semut Charlie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *